Een droombaan lijkt voor hoogopgeleide professionals iets dat onbereikbaar is. Niet haalbaar, daar moet je (te) veel voor opgeven. Dat kan helemaal niet in mijn persoonlijke situatie. Financieel kan ik me geen risico’s permitteren, ik heb de zorg voor mijn gezin en mijn hypotheek. Verder weet ik ook niet wat ik echt wil en wat bij mij past. Helemaal begrijpelijk al deze vragen.

Een droombaan, het woord, kan de grootste twijfels en onzekerheden in professionals naar boven halen. Begrijpelijk maar onnodig. De titel moet natuurlijk een beetje prikkelen, maar de achterliggende betekenis is dat het ook voor jou mogelijk is om erachter te komen wat voor jou een droombaan is, met een aantrekkelijk inkomen.

De 7 grootste misverstanden over een droombaan

Misverstand 1. Ik moet totaal iets anders gaan doen.

Een droombaan lijkt heel ver weg.  Een soort ideaal dat je moet realiseren.  Voor veel professionals is dit helemaal niet het geval.  Met alle ervaring, talenten en mogelijkheden die in je zitten kan een droombaan dichtbij zijn. Vaak gebruik je maar een beperkt deel van je talenten en capaciteiten. En weet je niet wat er nog meer mogelijk is. Je hoeft lang niet altijd iets totaal anders te gaan doen.

Een facilitair manager die ik heb begeleid, dacht dat het  werk wat hij deed niet meer bij hem paste. Voor zijn gevoel had hij een rommelig CV. Het tegendeel bleek waar; het paste helemaal. Door te kiezen voor een wat andere rol  kwam hij weer helemaal in zijn flow en klopte zijn baan weer helemaal.

Misverstand 2. Een droombaan betekent dat mijn inkomen omlaag gaat.

Dit is waar Rob, professional met een hele goede baan bang voor is, dat hij en zijn gezin, niet meer alles kan doen, met vakantie, huis niet meer kunnen betalen,dat  zijn levensstandaard  stevig omlaag gaat.

Je hoeft geen (financiële) risico’s te nemen om een droombaan te realiseren.
Vaak zijn professionals zich niet bewust van hun eigen waarde, wat ze in huis hebben aan kennis en kunde, talenten die voor een organisatie waardevol zijn . Rob denkt dat wat hij kan niet zo bijzonder is. Dit is een soort waarheid, waarin hij gelooft. Dit maakt het ongelofelijk lastig om de  stap te zetten en  te gaan onderzoeken wat zijn verborgen talenten en mogelijkheden zijn.

Als je bereid bent om je angsten onder ogen te zien, te zien dat je jezelf klein houdt om het maximale uit jezelf te halen, dan kan je dit veranderen. Het vraagt namelijk een bepaalde mate van zelfreflectie,  zo  leer je buiten je eigen kaders denken en doen. Een gestructureerde aanpak helpt hierbij.

Daarmee ervaar je wat je waard bent en wat voor banen en rollen het beste bij jou passen. Dit geeft je ook inzicht in jouw meerwaarde  voor een organisatie. Rob heeft deze stap gezet en zit nu in mijn Van Droom naar Baan 3-maandenprogramma en is op weg om zijn droombaan te vinden. Hij heeft nu het vertrouwen dat hij eruit komt en daarbij ook zijn levensstandaard kan handhaven.

Zorg er daarom voor dat je helder hebt, wat je droombaan is. Dan kan je de volgende stap zetten die ook een goed inkomen garandeert.

Misverstand 3. Een droombaan is een onbereikbaar ideaal dus voor mij niet haalbaar.

Een droombaan betekent  niet zoals Diana denkt, dat je een idealist moet zijn die op zoek gaat naar een onbereikbaar doel. Maar wel dat je je verlangens, wensen en dromen de ruimte geeft, op zoek naar het optimale wat bij jou past. Alles zit namelijk in jou. Je kan vaak veel meer dan je denkt. Dat zie je soms niet meer, ben je kwijt. Het terugvinden van wie je bent, wat je kan en wilt is nodig. Dichtbij jezelf blijven in plaats van het ver buiten jezelf zoeken. Je moet er op een dieper niveau ermee bezig zijn. Dat  gaat niet vanzelf maar is zeker haalbaar. Met de juiste aanpak en begeleiding  kom je eruit. Dan heb je helder wat voor baan en omgeving echt bij je past concreet, realistisch en haalbaar. Diane is hier uiteindelijk ook bij uitgekomen en heeft nu een baan waar ze haar hart heeft gevolgd.

In mijn volgende blog deel ik heel graag de overige 4 grote misverstanden, zodat het inzichtelijk en direct toepasbaar blijft.

Ben jij al een tijd met deze vraag bezig, maar merk je dat je er nu echt voor moet gaan? Heb je nog steeds geen helder beeld van het werk dat echt bij jou past? Dan is het de hoogste tijd om helder te krijgen wat jouw droombaan is. Ik help je graag!

Vraag hieronder de vrijblijvende informatie aan over wat de coaching van Falkstone voor jou kan betekenen.

Ja, ik kom graag in gesprek

 

Of meld je aan voor het unieke 1-daags Van Droom naar Baan Event op 10 september a.s.!

Lees meer